
De la antreuri la deserturi: preparate fantastice de vară cu vișine
Vara este anotimpul în care te poți baza cu adevărat pe ingredientele locale și de sezon. Ingredientele se succed atât de repede încât uneori ai putea avea senzația că trebuie să le incluzi pe toate în meniu aproape imediat pentru a nu pierde nimic. Roșiile, cucurbitaceele, ardeii și fructele sunt disponibile acum într-o abundență amețitoare. Iar dintre fructe, unele care oferă posibilități de utilizare aproape nemărginite sunt vișinele. Datorită gustului acrișor și aromelor profunde și complexe, se potrivesc excelent nu numai în deserturi, ci și în salate rafinate, sosuri picante și diverse garnituri.
În mod surprinzător, vișinele se potrivesc de minune cu legumele cu păstăi, dar și cu spanac, roibă și rucola. Dintre toate leguminoase, lintea este probabil cea mai potrivită, inclusiv lintea verde (Du Puy) sau atât de eleganta linte neagră (Beluga). Aceste ingrediente pot fi combinate în mod fericit, pentru a obține un antreu proaspăt, dar consistent. Lintea gătită se combină cu vișinele, cărora le-ai scos în prealabil sâmburii și au fost ușor marinate, după care se adaugă frunzele verzi. Se prepară o vinegretă cu ulei de măsline, oțet de vișine, puțin tarhon, ceapă eșalotă și arpagic. Acest fel de mâncare este super consistent și poate fi oferit și de sine stătător, dar îl poți servi și cu o felie de păstrăv marinat gravlax sau chiar cu șuncă de porc maturată. Nu uita să adăugi migdale, nuci sau fistic.
Un sos care în prezent este mai puțin folosit provine din bucătăria franceză clasică. Gastrique este delicios de proaspăt și versatil dacă îl prepari din cele mai bune ingrediente. Poate fi servit cu pește la grătar sau fructe de mare, dar și cu carne prăjită pe cărbuni și chiar cu legume fripte. Vișinele fără sâmburi (pot fi folosite chiar și cireșe) se pun la fiert cu zahăr și oțet și se lasă să se îngroașe încet, până ce capătă o consistență de sirop. Se asezonează cu sare și piper, dar se poate adăuga și anason, cuișoare și piper. Dacă servim sosul cu carne de vită la grătar, putem oferi lângă carne radicchio prăjit și o selecție de crochete de cartofi delicioase sau bezele de cartofi de la Aviko.
Duetul celor două mari vedete ale verii, roșiile și cireșele, capătă forma perfectă într-un gazpacho fantastic. Această supă gustoasă, care provine din Spania, a devenit deja cunoscută în întreaga lume și poate fi preparată cu aproape orice fruct sau legumă de sezon, datorită tehnicii versatile de pregătire. Vișinele fără sâmburi, roșiile mărunțite, pâinea uscată, ceapa roșie mărunțită și castravetele se asezonează cu sare, ulei de măsline și oțet de vin roșu sau de sherry. După câteva ore de fermentare, se mixează cu un blender vertical și se ajustează consistența finală cu suc de roșii și suc de vișine. Anșoa marinată, brânza de capră sau o felie de fenicul murat și prăjit la grătar sunt, de asemenea, acompaniamente excelente. Pentru un joc interesant și un contrast special între temperatura rece și cea fierbinte poți servi supa bine răcită împreună cu bulete cu brânză Cheddar şi chilli.
Vișinele acrișoare sunt un ingredient favorit și pentru deserturi: nu există aproape niciun desert la care acest fruct delicios să nu adauge o notă proaspătă. Aroma vișinelor acrișoare se armonizează excelent în fursecuri, înghețate, plăcinte și pișcoturi, dar poți să strecori „pe furiș” vișinele și într-un tiramisu de vară luxuriant sau să le servești sub formă de compot, împreună cu clătite cu zahăr. De asemenea, se potrivesc foarte bine cu budincă de orez, pe care poți s-o aromezi foarte simplu dacă presari vișinele fără sâmburi cu zahăr pudră și razi boabe de tonka peste ele. Ingredientele se amestecă ușor și se lasă să stea pentru a permite ca aromele să se îmbine între ele. Se servește la temperatura camerei cu un desert cu lapte bine răcit. Adaugă busuioc pentru un rezultat surprinzător și absolut delicios.